
Kuru soğan her mutfağın en temel besin kaynağıdır. Özellikle her yemeğin içine atılan ve daha lezzetli olması sağlanan soğanın doğranması da ustalık ister. Kuru soğanın doğranma sırasında hanımlar genelde gözlerinden akan yaştan yakınırlar. Bu sebepten dolayı soğan doğramanın püf noktaları ise liste haline sunulmaktadır. Kuru soğan vazgeçilmez bir besin olduğu için bu püf noktaları kullanmak yemek yapmayı kolaylaştıracaktır.
Kuru Soğanın Hızlı Doğranma Şekli
Soğanı belirli bir sitemde doğramak yetenekli ustaların işidir. Soğanların kolay soyulması için baş kısmından kesip tümünü suya atmak kabuklarını yumuşatacak ve daha kolay soyulmasına yardım edecektir. Daha hızlı hareket etmek zorundaysanız, soğanın üzerine sıcak su dökün ve bir müddet bekleyin. İki dakika içerisinde daha hızlı soyulacaktır. Kuru soğanın kabuğu doğrandıktan sonra sıra doğramaya gelecektir. Doğrama aşaması ise oldukça zahmet vereceğinden püf noktaları uygulanmalıdır.
Kuru Soğanın Tüm Acılığını Alarak Doğrayın
Kuru soğan denilince, ilk akla gelen durum göz yaşarmasıdır. Ancak soğan doğrarken ufak yöntemlerle gözlerinizin yaşarmasına izin vermeyeceksiniz. Soğanın acılığını almak için 15-20 dakika öncesinde suyun içine konması gerekir. Bu şekilde doğradığınızda gözleriniz yaşarmayacaktır. Suda bekletme fırsatınız yoksa soğanı doğrarken ağızdan nefes alınması ve ağzınıza kesme şeker, limon, ekmek veya başka bir gıda alınması gözlerin yaşarmasını engelleyecektir. Burundan nefes almak yerine ağızdan nefes almak için en doğru karar olacaktır.
Kuru Soğanın Doğranma Şekilleri
Kuru soğanın doğranmasında keskin bir bıçak edinmeniz gerekir. Kısa sürede ve dikkatlice kesilen soğanlar yemeklik için hazır hale gelmiş olur. Kuru soğanın acısını almak için ise doğradıktan sonra suda beş dakika bekletmek daha fresh hale getirmesinde yardımcı olacaktır. Kuru soğanın kabuk kısmının altındaki katmanda bıçakla soyulup alınmalıdır. Sert ve tatsız bir alan olduğu için mutlaka kendinden ayrılması gerekir. Kuru soğanın usta ellerle doğranmasında tutuş tekniği de önemlidir. Yarım ay şeklinde ikiye bölünen kuru soğanlar yarım daire şeklinde doğranabilir. Kuru soğan doğrarken ritmik sesler çıkarıyorsanız bu konuda kendinizi profesyonel şef ilan edebilirsiniz.